Addig vagy fiatal, amíg nem veszed túl komolyan magad.
Vavyan Fable

2010. március 10., szerda

Flamand kelvirág paprikás,


Hát pestiesen szólva ezt "jól megettem." Az a helyzet, hogy a kelvirágnak még a nevétől is a hidegrázás kerülgetett, na még ha kapor szó is oda került, "akkor tutira" lehetett venni, hogy nálam beáll a sokkos állapot. Ilyen előzmények után, azt hiszem csodatevő mágusnak kell lennie ahhoz, hogy belém tukmáljon egy falatot is, ami ilyen összetevökből készül.

És "lőn" csoda. Micsoda,.....az egyik legkedvencebb ételeim közé sorolom a kapros, kelvirágos alkotásokat. Na de ez, hogyan is történt.

Feleségem "minden" evő és az ominózus napon, (lehet,hogy engem akart bosszantani, de lehet, hogy kisérletezési "mánia" szállta meg ) addig nézte a TV-t, mígnem kivonult a konyhába és egy idő múlva egy tál paprikás félét hozott be, de csak egy tányérral és "áhítatos" arccal jóízűen elkezdett enni. Nem tudom a "kérdő" nézés milyen, de azt hiszem a Színművészeti Főiskolán vizsga nélkül simán átengedtek volna. "Mit nézel ÚGY, te ezt u t á l o d," jött a tányér felöl a kérdés. "Miért, mi ez"-tettem fel a kereszt kérdést. "Paprikás,"hangzott el a nem éppen bővített mondatú válasz, "de te ezt utálod. "Hirtelen gyerek koromig vissza menőleg végig gondoltam minden bűnömet, de nem találtam olyan pontot ami engem kizárna a paprikás fogalmából, (lehet hogy az asszony válni akar és keres egy fogást rajtam.)" Miért utálnám ,van még?" és beleugrottam a mély vízbe. "Hát még akad" azzal kiment a konyhába és a képen látható (ez nem az,az esemény régebben történt) "paprikást" elém tette. Mivel a kelvirág a paprikás szósszal el volt tüntetve, én meg tüntetésből a csak azért is "ki az úr a háznál" alapon, úgy bepofáztam,(repetát reklamálva",) hogy az én tányéromat csak az illendőség kedvéért kellet elmosni. Amikor végeztünk az evéssel, megkérdeztem, hogy mi volt az a finom puha valami, ami a szósz alatt volt."Megmondjam" és olyan szúrós tekintettel nézett rám, hogy mindjárt tudtam ,hogy "ki az úr nő a háznál."-" Kelvirág, alias karfiol, telítve kaporral." Olyan pici lettem,hogy az "anyjuk" egy mozdulattal a szőnyeg alá söpörhetett volna, de hogy a női "rafinéria"(hiába,a női észjárást sokszor még ők sem tudják követni, csúcs sebességre van hangolva) nem hagyta ki a"ziccert",-"ezt simán te is el tudod készíteni" végszóval hagyott tépelődni a jövőmről.

Megjegyzés: azóta sem bántam meg, az egyik legkedvencebb ételeim közé tartozik.
Hozzávalók.
1 kg.kelvirág (megmosva ,rózsáira szedve)
10 dkg.vöröshagyma (apróra vágva)
10 dkg.zöldpaprika (kockára vágva)
1 dkg. fűszer paprika (lehet kevesebb is)
10 dkg. sajt krém
3 dkg.étkezési keményítő
1 dl. olíva olaj
só,őrölt bors
kapor
2-3 evő kanál tejföl
20 dkg.máj (szárnyas:csirke,kacsa,pulyka,stb.)
5 dkg. zsemlye morzsa
1 dl olíva olaj
őrölt bors
25 dkg.rizs
Olajban a hagymát kissé megpirítjuk, majd a zöldpaprikával együtt tovább pirítjuk, fűszer paprikával, egy kis vízzel, valamint sóval , őrölt borssal fel forraljuk ( én legalább kétszer, háromszor forralom le a vizet) majd leturmixoljuk.Vissza helyezzük a tűzre és beletesszük a kelvirágot és a kaprot (mennyiség ízlés szerint.) Vízzel vagy húslevessel felöntjük,
annyira, hogy éppen hogy ellepje. A kelvírágot roppanos puhára pároljuk. A krém sajtot össze keverjük a tejföllel és a keményítővel és a paprikással együtt felforraljuk ( ha túl sűrű,hígitani)
A májat borsozzuk, zsemlye morzsába forgatjuk, forró olíva olajban kisütjük (vigyázat,fröcsköl, letakarni!)
Főtt rízzsel tálalni és egy kis kaporral díszíteni (én a májra rászoktam a máj szaftját önteni)
Vegások a májat elhagyhatják (adják nekem.)

2 megjegyzés:

  1. Jó kis történet! Biztos nagyon finom ! Most én is megenném!

    VálaszTörlés
  2. Hát tudod a kelvirág jöhet, de kaporral engem nem lehet átvágni. A szagát sem szeretem.

    VálaszTörlés