Addig vagy fiatal, amíg nem veszed túl komolyan magad.
Vavyan Fable

2010. január 20., szerda

Egy kis "gasztro".

Ez az a terület, ami a gyomromhoz közel áll(a hölgyeknek a szívükhöz), de az időnként fellángoló lelkesedésemet (ami a mű megvalósítását illeti), azt csak a tűzoltóság tudná csillapítani. Ha belenézek a "gasztrosok"blogjába, mindig kísértést érzek egy kis "kudarc" élményhez. A helyzet úgy alakult, hogy aznap az unokákat"megkaptuk(mint legtöbbször). Ilyenkor kell a"nagyiknak" a helyzet magaslatán állniuk, mert ugyebár, mit is egyen a gyerek? A mama szerint nem mindegy, a papa szerint tök mindegy. A kérdést egy váratlan fordulat oldotta meg. Az internetet böngésztem, amikor megakadt a szemem egy recepten, "csirke mell,mézes szezámmagos bundában". Mivel én is édesszájú vagyok(a gyerekekről nem is beszélve) ,szóltam a nejemnek, hogy ezt kellene elkészíteni,de láttam rajta, hogy ma nincs kedve ezzel "pepecselni". Na jó, akkor én megcsinálom.
Azoknak a férfi társaimnak, akik esetleg kedvet kapnának kísérletezni, segítségül adom az általam (most kivételesen) bevált módszert. Kezdésnek szükség van egy konyhára (lehetőleg egyedül tartózkodni, a mű érdekében). Ne felejtsük el a szemüveget kéznél tartani, mert a cukor és a só, valamint a liszt és a búzadara között" vakon", csekély a formai különbség (ezt én már tapasztaltam).
Ha biztosabbak akarunk lenni, nem árt odakészíteni a receptet, ha még biztosabbak, akkor nem árt a"szíverősítőt"kéznél tartani (csak szükséges esetben). Most már tulajdonképpen a többi dolog semmiségnek tűnik. Nézzük meg, hogy minden megvan-e az elkészítéshez (lényeges).
Első lépésként nézzük meg a hűtő szekrényt, hogy van-e annyi hely, hogy a pácoláshoz betudjuk tenni a húst (csak két óra hosszára).
Nem árt a receptet többször átolvasni(50-100) és ha kell olvashatóan lábjegyzetekkel ellátni. Egyenlőre ne javítsunk bele, ne írjuk át, ráérünk a végén kihúzni a felesleges dolgokat, de azért maradjon meg valami emlékeztetésül, ha más nem, a cím.

MŰVELETEK.

Elkészítjük a pác lét(38-42 dkg.csirke mellhez).

Hozzávalók.

- őrölt bors
- cukor (csapott kávéskanál).
- 4 evő kanál olaj.
só (ízleléssel).
Az alkotókat összekeverjük,mindegy milyen sorrendbe ( a sót lehetőleg a végén tegyük bele, nem árt megkóstolni, nem kell megijedni,ilyen állapotban borzalmas az íze, utána rögtön "erősítőt" fogyasztani). Az összekevert pác lét addig hagyjuk állni, míg a cukor elolvad.

A csirke mellett mossuk meg és vágjuk 2-3 cm.nagyságúra,figyelve, hogy a nyesedékes rész ne kerüljön bele (a nyesedékes rész az amit a cica megeszik).
A páclé elkészülte után keverjük bele a húst, jól összeforgatni és tegyük két óra hosszára
a félig kiürített hűtőbe.

Ezután következik a bunda elkészítése (reméljük nem lesz belőle bunda botrány).
Hozzávalók:- 1 tojás(megmosva).
- 2 evő kanál olaj.
- 12 dkg.liszt(8 púpozott evő kanál).
- 3 dkg.étkezési keményítő.
- 1 kávés kanál sütőpor.- só(csipet).
- kb.2 dl.hideg víz
A tojást(héj nélkül) az olajjal kissé felverjük, majd a liszttel, a keményítővel,a sütőporral és annyi vízzel keverjük simára, hogy sűrű(ujjunkra jól ragadjon)palacsinta tészta legyen belőle. Kicsit
pihentetjük, hogy a liszt megdagadjon.

Mézes mártás.

Hozzávalók:
- 3 evő kanál méz
- 3 evő kanál cukor
- 3-4 evő kanál ketchup
- 1 evő kanál 10%-os ecet

A szezám mag(csak a legvégén kerül bele)

Az alap anyagokat a szezámmag kivételével összekeverjük és lehetőleg látó távolságba és kéz közelbe helyezzük. Vigyázni,a méz a konyha kövön is ragad, eltüntetése egy főzésnyi időnek felel meg. Ha mégis megtörténne a baleset ,akkor takarítás előtt és után "erősítő" fogyasztása javasolt.

ELKÉSZÍTÉS.

Ne felejtsük a hűtőből kivenni a húst(anélkül nem lehet megsütni). A húst a palacsinta tésztába beleforgatjuk(nem muszáj egyből az egészet) és akkor látjuk meg,hogy milyen nehéz helyzetbe kerültünk,ugyanis a tésztából a húst kiszedni szemenként(úgy mintha nokedlit szaggatnánk),azt csak "erősítő" elfogyasztása mellett lehet ideg baj nélkül elvégezni.A megsült húst papírtörlőre tesszük.
Az olajban maradt sült tészta maradványokat leszűrjük(isteni finom így frissen,rögtön utána "erősítő") és addig végezzük a sütést,míg a hús el nem fogy(vagy a türelmünk).
A szezámmagot megpirítjuk,VIGYÁZNI,hamar oda éghet(alattomos),amikor éppen barna,tűzről le venni,egy kicsit még megrázni és mikor már kezd egy kicsit füstölni, azonnal hideg tányérra rakni. Megjegyzem, hogy ízre, ez a lelke az egésznek.

Következik a mézes mártás felmelegítése(lehetőleg nagyobb átmérőjű sütő edénybe, hogy a húst jól lehessen benne forgatni). Amikor már kissé elkezd habosodni(éppen hogy csak) bele tenni a húst,egy kis ideig jól átforgatni(kis lángon). Amikor a hús mindenütt fényes,a szezámmagot óvatosan apránként rászórjuk és jól beleforgatjuk( a maradék "erősítőt"lehúzzuk).

Köretnek tojásos rizst készítettem.Nagyon jól megy hozzá. Két tasak rizst sós vízben a tasakon lévő előírásnak megfelelően kifőzzük, három tojást olajban jól megsütjük(egészen addig míg apró darabokra mállik) és a rizzsel össze keverjük.
Meg kell mondanom, hogy nem számítottam arra hogy ilyen sikeres lesz, nálunk az unokák kétszer annyit ettek belőle mint mi (pedig a kislány nagyon válogatós). Ez a menü mától a listán van. Pirított spagettivel is nagyon finom. A fent leírt recepten lehet változtatni, ki-ki ízlése szerint, nálunk ez nagyon bejött.

Ui; ezt a receptet azért találtam jónak, mert gyors és egyszerű, kiadós és az íze is különlegesen finom. Elkészítését még olyan gyakorlatlanok is (mint pl.én) megpróbálhatják, akik nem a konyha mesterei.

2 megjegyzés:

  1. Iván!!!!!Ez a recept nagyon jó lehet, ki fogom próbálni. Macerásnak tűnik, de ha azt mondod, hogy gyors és egyszerű, neked elhiszem :))Ja! és az "erősítő" ki ne maradjon :)))

    VálaszTörlés
  2. Iván!!! Ez a kaja nagyon finom lehet ? ki fogom próbálni!Ja! És persze "erősítővel"

    VálaszTörlés