Addig vagy fiatal, amíg nem veszed túl komolyan magad.
Vavyan Fable

2010. június 11., péntek

Hétvégi "kikapcsolódás."

Beindult a jó idő. Hétvégeken a telek tulajdonosok özöne lepi el a rég nem látott nyaralókat. Egymás után futnak be gyorsított felvétel tempójában a családok, akik már útközben pontos részleteket dolgoztak ki elméletben a két napos tenni valókról, de nézzük csak a helyzetet egy kicsit közelebbről.


A helyszín a dunaparti „zsebkendőnyi” területre épített nyaralók „özöne”, ahol a házak olyan közel vannak a kerítéshez és egymáshoz, hogy egy kigyúrt „figura” csak oldalazva tud bejutni az udvarba, de csak abban az esetben, ha a sörhasát behúzza.

Ez az optimális „milliő” biztosítja, hogy aki pihenni és kikapcsolódni érkezik ide, biztos, hogy nem várt élményekkel tér haza.

Szombat reggel van. A szűk betonúton érkezik Swarc Elek, öt köbméteres billents autóval, egy pillanat műve és a sóder máris hangos robajjal úgy suhan le a platóról, hogy mindjárt két kapu bejáratot beterít. Ennek lesz a következménye, hogy Nagyék, (akik most nem tudnak kijönni a mesterséges akadály miatt, nem az övék a soder) végre, a tíz éve össze gyűjtött haragot, ádáz szitkozódások közepette, ordítva, (hogy mindenki hallja) próbál elégtételt venni.

Nem akarom részletezni a helyzetet, de tény, hogy hamarosan már két tábor szócsatája zengi be a környéket, megadva a szombat reggeli hangulatot. Mivel ez a szócsata még eltart egy jó darabig, nézzünk körül egy másik ház tájon.

Itt éppen egy fiatalokból álló csapat indítja be a 100 W-os erősítőre hangolt,”Ereszd el a hajamat” c. legújabb CD-t, (ami természetesen egész nap csak ezt az egy számot nyomja.) Mellettük lévő szomszédot hangya mód látjuk szorgoskodni egy köteg rőzsével és hasáb fával, majd a „zenede” melletti kerítésnél, beindítja a „füstbombát”, (van hozzá frissen levágott fű is.) Az ifi csapat egy ideig láthatatlanná válik, csak a köhécselés jelzi, hogy még van itt élet. Mi történt? A füst most hirtelen irányt változtat és most a „hangyász” család burkolódzik a saját füstjébe. Ja, így könnyű. A fiatalok két, ventilátorral nyomatják vissza a füstöt. A zene és a füst tombol (akár az Omega koncerten) amit meg a másik szomszéd sem értékel. Ő is akcióba lép, (próbál ugyan szólni, de még a saját hangját sem hallja.) Egy nagy vödör cefréből vissza maradt „bűzbombát” önt a vigasságot élvezők kerítése tövéhez és kaján mosollyal a képén vonul a megfigyelési pontra. A cefre megteszi hatását, (minden irányba.) A bűz hatására rohamcsapatban megérkeznek a darazsak. Egy darabig kiürül a pálya, míg egyik srác darázsirtó spray-vel támadásba indul, aminek az lesz a következménye, hogy a darazsak bevadulnak és senkit nem kímélnek (még a tizedik szomszédban is visítás hallatszik.) A sóderos vitázok is roham lépésben távoznak.

A vízen megjelennek a „szelíd” motorcsónakosok, akik a saját maguk által keltett hullámokon, lélekelállító „produkcióval” szórakoztatják magukat, a kajakosok és fürdőzők legnagyobb bánatára.

Az egyik stégen egy jócskán „beszívott” társaság hangos röhögések közepette próbálja a horgász szerelékét a helyére juttatni, aminek a következménye, hogy a szomszéd horgászok zsinórját sikerül össze gyűjteni( horgászok részéről a káromkodás az enyhe kifejezés.) A nagy viháncolás közepette, az egyik „itókás” tagnak sikerül a széke mellé ülni és másodpercek töredéke alatt eltűnik a három méteres vízben. Oltári röhögés kíséri a jelenetet, de mikor valaki megjegyezi, hogy a Jenő nem tud úszni, (mivel már egy ideje nem jelentkezik) beindul a pánik hangulat. Mindenki a másiknak utasítást adva indul be a mentő akció. Jenő hamarosan vízfelszínre kerül, (úgy nézet ki, mint az unikum reklám) kényszeredet vigyorral jelezi, hogy minden rendben van. Ezzel a stég jelenet befejeződik, többek megnyugtatására. Befelé menet biztató szavak kíséretében,(gyere, igyunk erre a nagy ijedségre) vonul el a „halál brigád.”

Este felé a „kezdő” nyaralók, ijedten kapják fel a fejüket, mivel a község felől zeng az ég alja.” Mekkora vihar lesz,” mondják és sietve kapkodják be a kiterített ruhákat. Csak akkor nyugszanak meg átmenetileg, mikor megtudják, hogy zenekar hangol az éjszakai bulira. Na, ez aztán beadja a pihenni vágyóknak a „kulcsot.” Ha ez a hangerő háborúban szólal meg, nincs olyan ellenség, amely hanyatt, homlok kezét, lábát elhagyva ne menekülne. Éjfélig tart a „hepaj,”majd mikor vége, akkor az égtáj másik részéről lehet hallani egy esküvő lakodalmas rock’ zenéjét hajnalig.

Vasárnap délig egy lelket sem lehet látni. Van akit a zene, másokat az ital terített le.

Délután „hulla” fáradtan indulnak haza a kikapcsolódásra vágyók, (szerintem sikerült) hogy a következő hétvégére kipihenten érkezzenek a nem várt eseményekre.

7 megjegyzés:

  1. Ó, hát fogok én itt olvasgatva jókat szórakozni :) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, tetszik a stílusod. :)

    VálaszTörlés
  2. Látom elindult az élet a szigeten. Lehet, hogy jobb volt az esős idő?

    VálaszTörlés
  3. Pedke.
    köszi.
    Cat.
    Üdvözöllek, érezd jól magad nálam,igyekszem a szürke hétköznapokat kicsit szinesebbé tenni.a TE stilusod is "szuper."
    Vali.
    Próbálok újra rendeződni, a derekam már rendbe jött. Most már aztán végleg nem unatkozunk, megjöttek a "gyerköcök."

    VálaszTörlés
  4. Kis Magyar valóság! Nagyon jó írás!

    VálaszTörlés
  5. van egy nap pihenésed...otthon vagyunk xD

    VálaszTörlés