Addig vagy fiatal, amíg nem veszed túl komolyan magad.
Vavyan Fable

2010. október 28., csütörtök

Balek család nyaral

Balekné egyre sűrűbben leskelődik a lakótelepi ajtajának kukucskálóján, mivel nem érti mi ez a nyüzsgés odakint a folyosón. Kíváncsisága kielégítése végett, három perc alatt ötször vitte ki a szemetet, amiből éles szeme (és esze) mindjárt megállapította, hogy a szomszédok nyaralni mentek. Ez a látvány arra az elhatározásra juttatta, hogy este családi összejövetelt rendelt el, ahol közölte,(ellenmondást nem tűrően) úgy készüljön mindenki, hogy „hamarosan nyaralni megyünk, mivel a tíz emeleti lakásokból már mindenki nyaralt, csak mi nem.” A fentiekből mindjárt kitűnik, hogy ebben a családban”ki viszi a puskát”, mivel meg sem kérdezte apuskát. Nem telik bele két nap és az elhatározásból valóság lesz.
Balek úr (alias Papuska), Aliz (alias Cupi, de a Puci névre is hallgat, tíz éves), Ödönke (hét éves) és Balekné (alias Cuncika) teljes nyaralási puccban. Cuncikán hófehér kisestélyi, Papuskán afrikai vadász szafari,(rövidnadrágban) a gyerekek atlétatrikóban és torna nadrágban próbáltak beülni a „szűzibe”(alias Suzuki). A csomagok többszöri ki és berámolása után, harci üvöltések közepette a „taposó hadművelet”eredménnyel zárult, így került a vasaltruhás csomag a gyerekek feneke alá, valamint az élelmiszeres táskák lábtartónak. Papus, még kapott egy hátizsákot, emiatt olyan pózban került a volán fölé,(előre hajolva) mint aki arra törekszik, hogy lehagyja az általa vezetett autót. Az úti cél,(mivel Cuncika úgy akarta) Balatonakarattya.
A sztrádán volt egy kis „malőr,” mivel az egyik szélcsatornába érve, a kocsi tetején lévő magasított csomagok miatt, úgy sodródott át a kocsi egyik sávból a másik sávba, hogy Papus elvesztette nem létező irányérzékét és a jobboldali lekanyarodó sávban repesztve sikerült vissza fordulni Pest felé. Némi pánik után,(Cuncika őrült jelenet alakítása) egy óra múlva, sikerült újra gyönyörködni a már látott táj szépségében. A további probléma megoldására Cuncika átvette a navigátor szerepet, ami abból állt, hogy a belső sávot külsőnek minősítette, valamint itt „jobbra fordulj”-t balkézzel mutatta bal felé. Az”itt kell befordulni” megjegyzés már csak a „kellett volna” megjegyzésre változott, mivel az utasítás a kereszteződésben hangzott el százas tempó mellett. Nem kis gondot okozott a gyerekek menetközbeni külön igénye, „éhes vagyok, szomjas vagyok, pisilni kell”, aminek megoldását hadd ne részletezzük.
Akarattyán sikerült minden szállodát megtalálni, csak a keresettet nem. (Cuncika irányított) és ha Ödönke nem szólt volna, hogy „nem ez az”, akkor lehet, hogy a benzin kifogyásáig nem lett volna megállás. Cupi csak csendben merte megjegyezni, hogy”ezt a szállodát már háromszor kerültük meg”.
A recepción a Balek névre mindjárt reagáltak és kapásból ajánlottak ötvenhárom szolgáltatási lehetőséget, amiből Cuncika mindjárt magának huszonkettőt, egy, életre keltő masszírozást, pedig Papusnak megrendelt.
A szobák elfoglalása hasonlított egy megszálló csapat bevonulásához, ahol Cupi és Ödönke mindjárt állva próbálta ki a heverő ruganyosságát, Papus meg merevgörcsben úgy dőlt hátra az ágyra, mint mikor a fát kidöntik. Cuncika eltűnt a toalettben, mivel a két bőröndnyi szépítőszerek elhelyezésével volt elfoglalva.
Másnap a svédasztalos reggelinél olyan mennyiségű étel volt Balekék asztalára „művészi” fokon felrakva, hogy a látványtervezők is megirigyelhetnék. Nem sokáig lehetett gyönyörködni a látványban, mivel Cuncika oly vehemenciával esett neki az étel kompozíciónak, hogy a meglévő 103 és fél kilójára kapásból rátett vagy öt kilót. Kontrasztként lépett akcióba a gyomor beteg Papuska, aki egy tányér tejbegríz elfogyasztásával kínlódott. Itt kell megemlíteni Cuncika uszálykánt földig érő pongyolának látszó lila ruhakölteményét, amiben úgy libegett, mint Csocsoszán a cseresznyevirágos ligetben.
Délelőtti program, a strandolás. A strand bejáratánál lévő bazárnál a Balek családnak sikerült felhívni magukra a figyelmet, mivel Cuncika egyből megvette az öt éve elfekvő másfél méter nagyságú szalmakalapot, a gyerekeknek a könnyű búvár felszerelést, felfújható gumi egyvelegek tömkelegét, felismerhetetlen formájú műanyag kacatokat és Papusnak 300 forintért a vízhatlan karórát, elem nélkül.
A strandon a lángos, palacsinta, valamint a fánk és hamburger elfogyasztása után a nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása nyugtatta meg a kedélyeket, de ami felajzotta a fürdőzőket, az Cuncika magánszáma. A strandolók vezényszóra kapták egy felé a tekintetüket, amikor Cuncika a pink színű, sötétlila rózsamintás fürdőköpenyét leeresztette. Ott állt, tűzpiros kétrészes bikiniben, szalmakalapban, 32 faktoros napolajjal bekenve, teljes testnagyságban, ami mellett a japán sumozók testalkata a „girnyó” kategóriába kerültek. Mindezt megfejelte egy pihenés jelenettel, ahol a nyugágy feladta, ami abból állt, hogy Cuncika ott maradt fekve, ahol leülni akart. Ha nézők szemszögéből nézzük a dolgokat, talán így jobb is. A fürdés Cuncika részéről nehézségbe ütközött, mivel a vizet koszosnak, hidegnek, algásnak és túl hígnak találta. Azért, hogy Cupi se maradjon ki a dologból, elengedte kamasz fantáziáját (szereplési vágy) és”megetetett” három-négy fiút, hogy Amerikában filmezik, csak épp nyaraláson vannak (anyu szalmakalapja a bizonyíték) és hajlandó a srácoknak autógrammot adni. Na, nem tellett bele fél óra és Cupi előtt tolongva, papír és írószerszámmal a kézben álltak a „bálványimádók”. Mikor megkérdezték, hogy melyik filmben játszik, Cupi halvány mosollyal az ajkán, közölte, hogy a „Szélhámosok iskolája,”de még most van előkészületben. Mint a futótűz, úgy terjedt el a strandon, hogy a „sumos” nő vagyonos amerikai, leánya híres gyermek színész. Ettől a perctől kezdve, mindjárt más szemmel tekintettek a Balek családra és több hölgy már azon kezdett gondolkodni, hogy lehetne minél gyorsabban 110 kg-ra hízni. Nem is lett volna említésre méltó esemény, ha Aliz és Ödönke nem tűnik el fürdés közben, mint „szürke szamár a ködben.” Na, innentől felgyorsultak az események. Cuncika nagy jelenete következett. Először a sokk, majd az ájulás „mindhalálig” borzolta fel a fürdőzők idegeit, Papus meg úgy rohangált össze, vissza, mint az a „bizonyos” a gatyában. Azért, hogy Ödike is kitegyen magáért, sikerült felismerhetetlen állapotot bemutatni, mivel kétszer akkora fejnagysággal és két kilazult metszőfoggal próbálta borzolni az idegeket. Mint kiderült, hogy a „kis kaszkadőr” szerepet alakítva fejjel lefelé ment a vízi csúszdán és fékezés nélkül fúródott a talajba. A vízi mentők és a parti biztonságiak bevetése, meghozta az eredményt, meg a két gyereket. Kiderült, hogy a szomszéd telken lévő vízi csúszdán élvezték önfeledten az élet örömeit. Az egyik mentőszolgálatos bíztatóan nyugtatta meg a családot, hogy nem kell aggódni, mert nem ez a gyerek lesz egyedül vízfejű a világon.
Nem kell mondani, hogy Cuncika ezek után rögtön igénybe vette a különböző terápiák összességét. Papuska is bevetette magát a masszírozó helységbe, ahol egy óriás nagyságú amazon ropogtatva tördelte ujjait, az újabb áldozatra várva. Papuska az 53 kilójával addig tűnődött az elkövetkező sorsa felett, hogy az amazon türelme elfogyott. Ezt onnan lehetett tudni, hogy úgy nyekkentette Papuskát a kínzó padra, mint mikor a nehézsúlyú birkózó az ellenfelét tusolja. Innentől kezdve az előcsarnokban tartózkodó egyének, csak hangos jajgatást, nyögéseket, valamint fohász az égiekhez könyörgést hallottak. Nem sokára Papuska megjelent az ajtóban, hát nem hasonlított a Popey a tengerészhez, spenótevés után, inkább a”csontváz élőben” szereposztás illet a figurájához.
Kikapcsolódásnak a gyerekek kihívták Papuskát egy bowling mérkőzésre. Azt hiszem, nem kell mondani, hogy hogyan néztek a kigyúrt figurák a teremben, mikor meglátták Papuskát „Ványadt” bácsi szerepében kínai sportszerelésben. Az igazi csúcsélmény akkor volt, mikor Papuska a golyóval neki indult csigalassúsággal, (egyéni technika) majd mivel a golyót elfelejtette időben elengedni, így a hangsebesség gyorsaságával a jól olajozott padlóra lépve megbotlott és hasoncsúszva vágódott a bábuk közé, természetesen tarolt. A gyerekek megpróbáltak még egy kísérlettel, biliárdozni hívták, de Papuska közölte, hogy teljesen elment a gömb érzéke. Ezek után, minden, ami a sporttal kapcsolatos, kiesett Papuska látószögéből.
Az igazi főműsor az esti ismerkedési „bulin” tetőzőt. A vacsorát nem lehet megemlíteni, mert az elfogyasztott mennyiség a család részéről követhetetlen volt. Papuska antialkoholista létére, úgy szívta magába a whiskit, dupla jéggel, mint pióca a vénából a vért. Cuncika, már a vacsora alatt rázta a zene ütemére a fenekét és az adott pillanatban a parkett közepén termett (különböző likőrök hatására) és beindította farát a twist ütemére. Tulajdonképpen nincsen ebben semmi különös,(egyszer élünk), de hirtelen a táncoló közeg lebénázott a látványtól, mivel Cuncika testre feszült hófehér, átlátszó halásznadrágján keresztül virított a fekete tangája, ami az ütemes mozgás alatt amorf formát vet fel. Nem beszélve, hogy az aszimmetrikus állapot, egyik tomporát tanga nélkül hagyta, így a táncoló közeg szemei ping-ponglabda
nagyságúra meredtek. A katarzis akkor érte el tetőfokát, amikor Cuncika derékon kapta Papuskát és a lágy tangó románcát adta elő, nem ügyelve arra, hogy Papuska lába már régóta nem éri a földet. Nem tudni miért,(csak sejthető) de a zenekar idő előtt távozott. Az ismerkedési est voltaképpen elérte célját, mert Balekékat sikerült mindenkinek alaposan megismerni.
A nyaralási idő hátra lévő részében az eddigi eseményhez képest már különösebb dolog nem történt. Az olyan esemény, hogy a Balek gyerekek fogócskát játszottak a lépcsőházban,(néhányszor legurulva) olyan lópata dübörgést produkálva, hogy a szálló vendégei ijedten néztek ki az ajtókon, mert azt hitték, hogy az amuri partizánok jelentek meg, az már megszokott vált. Cuncika minden egyes sétáját a giccsparádéhoz lehetett hasonlítani, nem beszélve arról, hogy a szalmakalap mérete miatt a kétszárnyú ajtót kellett a gyerekeknek kinyitni, ahol léptei dübörögve megremegtették az épületet.
A záró napon Cuncika megelégedve konstatálta, hogy a hazulról hozott pénz sikerült csontra elkölteni. Papuska ugyan megjegyezte, hogy haza felé tankolni kellene, mert különben valamelyik közeli erdőben folytathatják nomád módra életüket. Egy kis pánik után, Cuncika haza telefonált az anyósnak, (a telefononkártyán volt még 300 forint) hogy ha őket látni akarja, legközelebbi vonattal, hozzon le pénzt. Nem biztos, hogy ezért, minden esetre a pénz anyóssal együtt lekerült, aminek az lett a következménye, hogy haza felé a két gyerek a hátsó ülésen merevgörcsöt kapott az ajtóhoz passzírozás miatt.
A sikeres hazatérést csak egy kis momentum zavarta meg. Papuska egy gyenge pillanatában még gyengébb hangon kérdezte Cuncikától, hogy miből teremtette elő ezt a horibiris összeget a nyaraláshoz. Cuncika büszkén kihúzta magát és fennkölt hangon közölte,” hogy hogy miből, vettem fel deviza alapú lakáskölcsönt, lakásfelújításra.”
Na, innentől lehetett látni egy vékony sovány embert minden nap alkohol mámorban úszni.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem olvasni írásaidat!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Juci.
    Örülök, hogy "veszed a lapot",(lehet, hogy találkoztál már hasonló helyzetekkel?)

    VálaszTörlés
  3. Jó volt ez a történet is.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bianka
    Örömmel üdvözöllek, érezd jól magad nálam.Ha úgy érzed néha, hogy néha rossz a hangulatod, csak kattints át, hátha ki tudsz kapcsolódni.

    VálaszTörlés
  5. szia papa nagyonjóablog meg a suli!!!


    dátum:
    11.hó 11.

    VálaszTörlés